W powyższym linku jest przepis jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego popularnego mleczu .Biorąc pod uwagę fakt że moja łączka przy muzeum ekologiczna jest powinien wyjść wyśmienity ,a zrywanie także wyjdzie na zdrowie. Ruch na świeżym powietrzu jak najbardziej wskazany każdemu .Tym oto syropem poszerzymy zakres produktów muzeum. . Pierwszą partię słoików z syropem zaproponuję turysto podczas Majówki w Suścu .Obecnie mlecz czeka na odcedzenie oraz gotowanie z cukrem i cytryną :) Samym rękodziełem jestem w stanie zachwycić kupujących ale uwielbiam experymenta :)
Oto przepis :)
Miód z mniszka lekarskiego
Zebrać do koszyka 500 kwiatów mniszka lekarskiego(mniszek lekarski potocznie nazywany mleczem).Odciąć same główki kwiatów,zalać półtora litra gorącej(przegotowanej)wody.Odstawić na 90 minut.
- 2.
-
Odcedzić sok.Dodać do niego 1 kg cukru i odcedzony przez
gazę sok z jednej cytryny.Gotować przez 40 minut na małym ogniu(nie
mieszać).
- 3.
-
Taki miód ma mnóstwo leczniczych właściwości,np.obniża
poziom cholesterolu,stosowany przez diabetyków,pomaga w leczeniu
miażdżycy,otyłości,reumatyzmu itp.
Pomaga w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz niweluje
problemy wątrobowe. Podnosi odporność organizmu.Niezwykle smaczny.Jest o
wiele lepszy od syropu klonowego.Miód z domowej spiżarni można przelać
do małych słoiczków i podarować bliskim jako kulinarny prezent.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz